Lezing over de geschiedenis van de Schipbeek

Dinsdagavond 24 oktober 2017 om 20:00

Benny Brummelhuis heeft naar aanleiding van een afbeelding van de sluis in Markvelde een studie gemaakt over de Schipbeek. De lezing zal gaan over beek zelf, de watermolens komen niet aan de orde.

Uit het door onze vereniging uitgegeven fotoboek “Tubantia” van Mr.G.J. ter Kuile sr.

De inleiding zal bestaan uit een kleine algemene uitleg over de Schipbeek.

Daarna volgt er een kort gedeelte over de ontstaansgeschiedenis van de Buurserbeek / Schipbeek. Hiervan zijn een aantal prachtige kaarten en oude foto’s opgenomen in een PowerPoint presentatie. Op één van de kaarten is zelfs de Spaanse schans bij Goor afgebeeld.

Benny neemt ons meerdere keren mee terug in de tijd.

De tijdreis langs de Schipbeek begint bij de Oortjessluis en deze eindigt bij het Westerflier in de voormalige gemeente Diepenheim.

Als voorbeeld: de Oortjessluis wordt van het begin tot het einde behandeld, voordat het volgende gedeelte op gelijke wijze wordt besproken.

In de gemeente Haaksbergen wordt er aandacht geschonken aan de voormalige sluizen bij de Oostendorper watermolen.

De molen zelf wordt niet besproken, wel de watergangen bij de molen.

Daarna wordt de Schipbeek in de voormalige gemeenten Neede en Diepenheim onder de loep genomen.

Hier komen de sluizen met het omloopkanaal, de omvloed, enkele voorden en vonders voorbij.

Verder komt de omgeving van de Markveldse watermolen uitgebreid aanbod en de Nieuwe Sluis.

In de voormalige gemeente Neede staan we ook even stil bij een gedeelte van de marke Lochuizen.

Dit betreft alleen het gedeelte gelegen aan de noordkant van de Schipbeek.

In de lezing komt de werkverschaffing regelmatig aanbod, alsmede de barakken waarin de polderjongens waren gehuisvest.

Verder zullen er enkele bruggen de revue passeren, en een brug die helemaal geen brug bleek te zijn.

De lezing wordt gehouden op dinsdagavond 24 oktober 2017 om 20:00 uur in het OKThuis, Stroinksbleekweg 12b, 7523 ZL Enschede.

De toegang (inclusief koffie of thee) voor leden is gratis. Voor niet leden bedraagt de toegangsprijs 5 euro, contant te voldoen. Koffie of thee is gratis.

Aanmelden is niet nodig.