Programma Symposium Hofhorige erven digitaal op 15 februari 2018

Uitverkocht!

Programma en Inschrijven

Het hofstelsel en de horigheid zijn in Twente tot het begin van de 19e eeuw van grote historische betekenis. Ze vormden de fundering voor de feodale samenleving.

Tijdens het symposium komt een interactieve website online met informatie over de 400 Twentse hofhorige erven vanaf de late middeleeuwen tot de opheffing van de horigheid in het begin van de 19e eeuw.

De erven en percelen zijn ook cartografisch gereconstrueerd op het kadaster van 1832, huidige kaarten, luchtfoto’s en Google Streetview.

Hiermee ontstaat een fascinerend beeld van de erven en het omringende landschap door de eeuwen heen.

Door historische informatie zichtbaar te maken in een geografisch informatiesysteem (GIS) ontstaan nieuwe mogelijkheden voor lokaal en regionaal historisch onderzoek. De gerenommeerde sprekers geven daarvan een veelzijdig beeld.

                                                         Grondgebruik van een hofhorig erf op de kadastrale kaart

Locatie

Museum TwentseWelle, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede, tel. 053 201 2099

Inschrijven

Op dit moment is het maximum  aantal deelnemers bereikt. U kunt zich aanmelden op de wachtlijst, zodra we meer weten krijgt u bericht. Maar de kans is erg klein, het gaat alleen nog om gevallen waarin mensen zich alsnog afmelden.

Als u hier klikt komt u op de wachtlijstpagina.

De kosten voor deelname zijn €27,50 per persoon inclusief koffie, thee en krentenwegge bij ontvangst, lunch en toegang tot het museum. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van €14,50. U ontvangt een bevestigingsmail. Bij grote drukte is de volgorde van betaling bepalend.

Programma

(klik hier voor de download en printversie)

10.00 uur

Ontvangst met koffie of thee en krentenwegge.

 

10.30 uur

Welkom en inleiding op het dagprogramma door dagvoorzitter prof. dr ir Theo Spek (Kenniscentrum  Landschap, Rijksuniversiteit Groningen).

 

10.45 uur

Prof. dr Hans Mol (projectleider HISGIS bij de Fryske Akademy, Rijksuniversiteit Leiden): Hofstelsel en horigheid in middeleeuws Nederland. Pleidooi voor een nieuwe vergelijkende studie van domaniale machtsstructuren met hulp van GIS (geografische informatieystemen).

 

11.30 uur

Henk Woolderink (onderzoeker Twentse boerderijgeschiedenis): Een andere blik op de Twentse horigheid.

 

12.15 uur

Lunchpauze, mogelijkheid tot bezichtiging van MuseumTwentseWelle.

 

13.30 uur

Dr Jan Hartmann en Thomas Vermaut (GIS-specialisten bij de Fryske Akademy): De Twentse horigheid als digitaal kaartenproject. Presentatie van HISGIS.

 

14.15 uur

Drs Huub Scholte Lubberink (senior projectleider archeologie bij RAAP Oost-Nederland): ‘Onder die rechte salstede’. Hoven en hofhorige erven in Twente vanuit archeologisch perspectief.

 

15.00 uur

Luc Jehee (adviseur water en gebiedsontwikkeling Provincie Overijssel): Boerenwaterbeheer; eeuwenoud maar kansrijk voor de toekomst!

 

15.45 uur

Afsluiting door dagvoorzitter Theo Spek.

 

16.00 uur

Borrel (facultatief, op eigen kosten) in Gastrobar bij Rozendaal

 

Een reactie plaatsen