Symposium hofhorige erven Digitaal op 15 februari 2018

Symposium hofhorige erven digitaal op 15 februari 2018.

Wat zou het mooi zijn om ligging, eigendom, veldnamen en andere historische gegevens over Twentse hofhorige erven online op de modernste digitale kaarten te kunnen bekijken. Om uw postcode of een boerderijnaam in te tikken en letterlijk zicht te krijgen op uw woonomgeving in het verleden. Om eenvoudig een historische fietstocht uit te zetten.

Bij de opheffing van de hofhorigheid in de eerste decennia van de 19e eeuw verkoopt de rijksoverheid 400 Twentse hofhorige erven.

Fryske Akademie, Stichting Kadastrale Atlas en Oudheidkamer Twente hebben de verkoopinformatie digitaal gekoppeld aan het kadaster van 1832 en 2017, aan oudere en jongere domaniale, topografische en geologische kaarten, aan luchtfoto’s en Google Streetview. Hiermee ontstaat een fascinerend beeld van de erven en het omringende landschap door de eeuwen heen.

Deze kaarten komen online tijdens een symposium op 15 februari 2018 in Museum Twentse Welle te Enschede. Met een demonstratie van het gebruik, met voorbeelden van toepassingen in de praktijk en inleidingen over de geschiedenis van de hofhorigheid in Twente.

Een niet te missen dag voor heemkundigen, onderzoekers en liefhebbers van boerderij- en landschapsgeschiedenis.

Meer informatie volgt later dit jaar. Noteer de datum in uw agenda!